חודש כסלו הוא אחד החודשים המעניינים בשנה. החורף מתחיל באמת, וניתן למצוא עניין רב בתופעות מזג האוויר ובהתחדשות הצמחיה. חוץ מזה, כסלו הוא החודש של חג החנוכה וגם סביב החג יש במה להתעניין.
בימי הגשם אפשר לראות דברים רבים שאי אפשר לראותם בעונה שונה: זרימה, מפלים, נחלים (ואדיות) שהופכים זמנית לנהרות, כתמי-סחף בים בנקודות שבהן נשפכים נחלים לים , פרחים סגורים או נסגרים בגשם, התנהגות עופות ובעלי חיים ברוח ובגשם, התפתחות החזזיות והצבעוניות שלהן. וביום שמש שלאחר גשם – תצפיות מרהיבות למרחק רב.
מורים? הורים? מדריכי תנועות נוער? – לא לבטל טיולים! בלונדון יורד יותר גשם ובכל זאת אף תייר לא יושב במלון. בשביל זה יש מטריות ומעילי גשם. אפשר לטייל בכל מזג אוויר, בכל זמן אבל לא בכל מקום! חשוב להתייעץ עם הגורמים המוסמכים ולהימנע מסיכונים מיותרים. קראו על חלק מהדברים שאפשר לעשות בבית או בחוץ כשיורד גשם. וכש"סתם חורף" ואין גשם בחוץ, יש המון מה לחקור!
בעולם הצומח
- לשים לב לנבטים מאוחרים, למעבר מפסיגים לעלים, לשושנות עלים של חד-שנתיים.
- לראות הצצת עלים – חצב, עירית.
- להתבונן בשלכת – בחורש עצי הבר ניתן להבחין בצבעי השלכת. במטע – עלים מאדימים לאפרסמון ולאגס, וחומים לגפן. עצים ערומים מגלם את מבנם היפה אחרי הגשמים החלקים הרכים בעלה מתחילים להתפורר, ונחשף שלד העלה. אפשר לאסוף או לצלם עלי שלכת. אפשר גם לצלם עצים העומדים בשלכת.
- להמשיך להתבונן ולנהל מעקב אחרי נבטים ההופכים במשך החורף לצמחים בוגרים.
- פירות מאוחרים – יש עצים, שעליהם נשרו אבל פרותיהם נותרים על העץ ומזמינים מעופפים (ציפורים או עטלפי פירות) שיאכלו את הפירות ויפיצו את הזרעים.
- להכיר פרחים – בתקופה זו אין הרבה פרחים, ואפשר "להשתלט" על הכרת הפרחים. בעונה זו יבלטו יותר פרחי הבצל: הנרקיסים, הכרכומים והסתווניות.
בעולם הציפורים
- לשים לב לעופות חורפיים בולטים במיוחד. לחפש "ציפורים מיוחדות", כאלה שלא ראינו בקיץ.
- בחורף חלק מהציפורים מתקשות יותר למצוא מזון. זאת ההזדמנות שלנו להזמין אותן לחצר. לשם כך נכין "שולחן אוכל" לציפורים.
- לא מעט ציפורים מעדיפות להתקבץ בערב וללכת לישון ביחד. כמעט בכל ישוב או אזור יש "עץ נחליאלים", עץ "עורבים" או "עץ זרזירים". האם תצליחו לגלות היכן ישנות הציפורים בישוב או בשכונה שלכם?
- ציפורים ושלוליות – אחרי הגשם ניתן לראות ציפורים מתרחצות בשלוליות. זה מחזה מקסים. נסו לתפוס את ההצגה הקרובה!
- ציפורים ורוח – בזמן שהרוח נושבת, חפשו ציפורים. אין להן בית. מה הן עושות ברוח? רמז: שימו לב לכיוון העמידה שלהן ביחס לרוח.
בחנוכה ולקראת חנוכה
- להכין נרות מחרסית ("בוץ") ומחומרי טבע.
- להדליק נרות משמן זית.
- להתבונן בכרכום שנחשב לפרח חנוכה.
- סיור חנוכיות לעת ערב – בתחילת הלילה, זה הזמן שבו רוב האנשים מדליקים חנוכיות, כדאי להסתובב בחוץ ולהרים עיניים לחלונות. מה תראו? תלוי איפה אתם גרים ובאיזו שעה תצאו. בכל מקרה יהיה מעניין ויפה. תיהנו!
- הזדמנות אחרונה לבקר בבית בד (אם היתה שנה ברוכה).
- לסייר באתרים חשמונאיים – באתר טיולי תוכלו למצוא הצעות לטיולים בכמה אתרים חשמונאיים. ישנם עוד מקומות רבים בארץ, אפילו בתל אביב – גת ליד בית לסין ובור ינאי בחצר הילטון.
ומה מעניין אצל בעלי החיים?
עכשיו, כשהאדמה רכה מגשם, נוכל להבחין בתוצרי הפעילות של בעלי החיים החופרים. תלוליות של אדמה תחוחה שהוציאו החופרים מתוך המחילות. חפשו את תלוליות האדמה. נסו לראות את החופר או החופרים בשעת פעולה! בעלי החיים החופרים העיקריים בתקופה זו הם: חולד, נמלים, חלזונות.
זוהי עונה מעניינת גם בעולם הפרפרים: מתחילים להופיע זחלים – בעיקר זחלי דובון הקורים, ופרפרים רבים עדיין מעופפים. אלה הפרפרים שצילמה עננת, בערך בעונה זו של השנה.
תוכלו לאתר חלזונות שונים: חלזון השדה, חלזון הגינה, דרחול השיח, ולהבחין בצורת הליכתם ובהתנהגותם. ואולי תרצו גם לגדל חילזון?
היום הקצר בשנה
לקראת היום הקצר בשנה (21.12) לסמן, כשבוע לפני כל יום, בשעה קבועה, את הצל. לאתר את חזרת הצל אחרי 21.12. מהו היום הקצר ביותר בחודש זה?
ומה עוד?
- לאסוף פטריות ולבשלן – להכיר פטריות. הימנעו מאכילת פטריות שאינן מזוהות בוודאות!
- לשים לב לבעלי חיים הנראים יותר: חלזונות, קרפדות ופרפרים.
- להתבונן בכוכבים: אוריון (כסיל).
- לגלות ביצי דו-חיים בשלוליות.
- לא לוותר על טיול בפרדס ועל מסיגת פרי הדר: מיץ, סלט פירות ואפילו סוכריות (מקליפות) וריבה.
שלום,
תודה על הפוסט החביב ועל הקישור אלי – רק רציתי לתקן, שמי עַנֶנֶת, ולא ענת.
תודה עננת
תיקנו את הפוסט, ואנחנו מתנצלים על הטעות.